Budowa domu za 150 tys
Podłogówka sterowanie - Wersja do druku

+- Budowa domu za 150 tys (http://www.forum.domza150tysiecy.pl)
+-- Dział: Forum budowlane (http://www.forum.domza150tysiecy.pl/forum-29.html)
+--- Dział: Forum ogólne (http://www.forum.domza150tysiecy.pl/forum-3.html)
+---- Dział: Ogrzewanie (http://www.forum.domza150tysiecy.pl/forum-37.html)
+---- Wątek: Podłogówka sterowanie (/thread-1113.html)



Podłogówka sterowanie - fastplayer - 28.04.2019

Witam. Zakładając, że będę miał każde pomieszczenie na osobnym obwodzie rozdzielacza CO. przy kotle gazowym zastanawiam się jak rozprowadzić elektrykę pod takie rozwiązanie. Rozumiem, że kocioł musi być zasilany z osobnego obwodu, do tego jakieś zasilanie rozdzielacza? Nastepnie sterowanie? Mógłby ktoś podpowiedzieć jak to wygląda u was?


RE: Podłogówka sterowanie - wind7 - 28.04.2019

Do regulacji strefowej pomieszczeń potrzebujesz doprowadzić zasilanie 230V do szafki z rozdzielaczem, następnie dajesz przewody sterujące od szafki do każdego pomieszczenia (tam gdzie będzie sterownik), no chyba, że dasz sterowanie bezprzewodowe. Natomiast o kocioł się nie martw, nic tam nie musisz robić.


RE: Podłogówka sterowanie - fastplayer - 28.04.2019

Jaki przewod sterowniczy zastosowales? ytdy 3x0.5 wystarczy?


RE: Podłogówka sterowanie - maciej87 - 29.04.2019

nawet 2 x 0,5


RE: Podłogówka sterowanie - wesolowski - 30.04.2019

ja dałem 4x0,75 , w zasadzie potrzeba dwie zyły, a warto miec jakis zapas ,

(30.04.2019, 15:52)wesolowski napisał(a): ja dałem 4x0,75 , w zasadzie potrzeba dwie zyły, a warto miec jakis zapas ,

Linka oczywiscie nie drut


RE: Podłogówka sterowanie - fastplayer - 30.04.2019

Dlaczego oczywiscie? Jest jakas roznica pomiedzy linka a drutem?


RE: Podłogówka sterowanie - sierzant - 01.05.2019

Linki zginając tak łatwo nie złamiesz,
po za tym różnica żadna.


  
Menu