17.12.2018, 10:16
Dziennik okolice Rabki-Zdrój
|
Wystawili Waszą cierpliwość na sporą próbę
![]() Rok temu byliśmy właścicielami działki zaledwie od 2 miesięcy... a teraz już praktycznie wykończeniówka. Widać, że znacznie się różnią terminy... Napiszcie coś więcej. Jakie zmiany od oryginału, jakie plany? Budowa zlecona, czy coś sami zrobicie? Widzę, że dodatkowo będzie garaż ![]()
17.12.2018, 10:36
No tak cierpliwości trzeba mieć dużo.
Ze zmian drzwi od kotłowni na zewnątrz będą zamurowane, likwidacja kominka i komina z spiżarce będzie rekuperacja. Prace będą wykonywane samodzielnie bez zleceń, takie są plany a jak wyjdzie to się okaże.
17.12.2018, 11:21
A napisz coś więcej o garażu.
Szukałem tego G11, ale wyskakują różne projekty pod tą nazwą. Od jednostanowiskowego do chyba nawet cztero. I różne biura projektowe używają tej nazwy. Jaki koszt adaptacji w związku z wolnostojącym garażem? Nie myślałeś, żeby "budynek garażowy" zastąpić "budynkiem gospodarczym" lub jeszcze czymś innym, ze względów podatkowych?
17.12.2018, 22:33
![]() Garaż 2 stanowiska, bramy powiększone i wyśrodkowane. Drzwi przeniesione na boczną ścianę. Wymiary w środku 8,2 szerokość i 6.5 długi. Kąt 30st. Zapomniałem dodać, że w domu ze względu na warunki zabudowy kąt dachu mamy 35st. i wydłużyliśmy okap po ociepleniu do 75cm. Adaptacja za garaż i za dom 2800zł.
29.04.2019, 08:54
W jakiej miejscowości pan buduje też jesteśmy z okolic Rabki z tym że nasz architekt wymyśla on powiedział nam 4,5 tyś kurze trochę dużo za zmianę katu dachu oraz na 2 spad przesunięcie okna usunięcia spiżarni.
29.04.2019, 12:23
...przesunięcie okna usunięcia spiżarni
Po co wam do tego architekt ?. Robicie jak chcecie a kier. budowy wpisem zatwierdza. Żadne z moich pomieszczeń, większość okien nie zgadza się z pozwoleniem.Nie dajcie robić architektowi zmian nieistotnych. Kasę oszczędzajcie od początku.Inaczej nawet 350 tyś. wam nie starczy. I nie jest to straszenie. Kończę budowę i gdyby nie moja żelazna konsekwencja w wydatkach, gros samodzielnej pracy, to taka suma byłaby bardzo realna.
29.04.2019, 14:46
On Witold nam chce dac wieniec na bloczki fundamentowe po 3 słupy w ścianach. Nie wiem po co. Tak właśnie się zastanawialiśmy czy po prostu nie zostawić tak jak jest tylko ten dach zmieniać zmieniać w trakcie budowy resztę
29.04.2019, 15:51
Oczywiście że tak zostawić, dach na dwuspadowy i tyle.
Słupów żadnych nie mam. W tym projekcie są zupełnie niepotrzebne, wieniec na fundamencie również. (chyba ze budujecie na szkodach górniczych) Zmieńcie architekta bo zaraz wymyśli lądowisko dla helikopterów na dachu. ![]()
29.04.2019, 20:31
(29.04.2019, 08:54)donatadaniel napisał(a): W jakiej miejscowości pan buduje też jesteśmy z okolic Rabki z tym że nasz architekt wymyśla on powiedział nam 4,5 tyś kurze trochę dużo za zmianę katu dachu oraz na 2 spad przesunięcie okna usunięcia spiżarni. Z wiadomych względów nie podaje dokładnej lokalizacji. My za adaptacje projektu zapłaciliśmy 2800zł razem z garażem a jest to budynek osobny , zostały 2 słupy jak w projekcie i kąt zmieniony na 35 stopni, dach czterospadowy. Za co chce skasować 4 tysie? za parę kresek? przecież dokładny projekt wiązarów robi firma od wiązarów. możliwe że za zmianę na dwu spadowy musi wykonać jakieś obliczenia itp. i za to kasuje. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości