Liczba postów: 4
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Cześć wszystkim,
Chciałem wznowić dyskusję na temat konstrukcji szkieletowej.
Czy ktoś koniec końców się zdecydował?
Liczba postów: 46
Liczba wątków: 10
Reputacja:
3
Zastanawiam się jak w obecnie zmieniającym się klimacie w domach drewnianych będzie się żyło? Murowany dom jest zimniejszy, ale to jest też jego ogromna zaleta latem. Jest dużo chłodniej i to jedyna wada domu drewnianego.
Liczba postów: 20
Reputacja:
0
Nonsens...
Jest coś takiego jak FIZYKA BUDOWLI czytaj wiedza o tym jak rozwiązania konstrukcyjno-materiałowe wpywają na nieuniknione zjawiska fizyczne, a w ostateczności na walory użytkowe budynku.
Tak konstrukcje drewniane mają większą izolacyjność - tzn mogą uzyskać wyższą izolacyjność (nie muszą - jak nie ocieplisz to nie masz)
Ale jednocześnie drewniany dom praktycznie nie akumuluje ciepła. Szybciej go nagrzejesz, ale także szybciej wystygnie...
Izolacyjność przegród działa w obie strony wiec jeśli przegroda "ściany" są ciepłe (dobrze izolują) to latem też nie przepuszczają cepła z zewnątrz... Czysta fizyka - poziom szkoły podstawowej...
To że ci się chałupa przegrzewa latem bo masz źle zaprojektowane przeszklenie i stateczność pomieszczeń latem latem idzie na spacer - to wina twojego architekta...
Tak samo źle zaprojektowana wentylacjia
U nas domy drewniane w konstrukcji szkieletowej nie są popularne, raz że dobry materiał jest mimo wszystko drogi, a po drugie - w naszej mentalności nadal tkwi przekonanie, że w drewnianych "niesolidnych" chatach to mieszka biedota...
OT i co...
Reputacja:
0
14.03.2019, 13:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.03.2019, 12:48 przez Gacownik.
Powód edycji: Aktualizacja postu zamiast pisania kolejego
)
Oczekuję na ofertę z firmy, która buduje w mojej okolicy; podzielę się przykładowym kosztorysem.
----
Edit
Wczoraj otrzymałem oferty z dwóch firm budujących w prefabrykacie oraz w technologii szkieletowej. Obie sumy są za stan surowy zamknięty.
Firma 1: 289.435,68 PLN brutto
Firma 2: 267 400 PLN brutto
Celowo nie podaję nazw firm gdyż nie na celu mam robienie antyreklamy. Rozwiałem własne wątpliwości co do budowania w tej technologii zlecając pracę firmom. Nie liczyłem kosztów jakie musiałbym ponieść robiąc samemu, w najbliższym czasie mniej/więcej oszacuję skalę kosztów gdyby podjąć się samemu tego tematu natomiast nie sądzę by były duże różnice cenowe w porównaniu do betonu kom.
Liczba postów: 54
Reputacja:
2
A można wiedzieć coś więcej o tych kosztorysach?
Np. wentylacja - grawitacyjna czy mechaniczna w wycenianym obiekcie
Do jakiego standardu wykończenia?
Czy koszt z fundamentem czy bez?
Inna sprawa - czy ktoś robił owy projekt domu za 150tyś ale nie z betonu komórkowego a np. z silikatów?
Jaka będzie różnica w cenie- 1 2 tyś pln?
Reputacja:
0
W skrócie: płyta fundamentowa, ściany zewn, ściany wewn, dach (blachodachówka), stolarka okna drzwi; brak jakichkolwiek instalacji w tej kwocie. W płycie fundamentowej styropian XPS oraz EPS. Wewnątrz nie zwykłe płyty GK tylko gipsowo włóknowe. Jeśli ktoś jest bardziej zainteresowany to na priv mogę podesłać szczegółową wycenę.
Liczba postów: 1
Reputacja:
0
Witam. Wznawiam temat. Czy ktoś budował w technologi szkieletowej?
Łukasz, czy będzie osobny projekt?